5 Perkara Penting Yang Perlu Anda Tahu Tentang Penghawa Dingin Anda


Kebanyakan rumah yang berada di kawasan iklim yang panas mempunyai aircond. Bagi sesetengah masyarakat, aircond mungkin sebagai tanda kemewahan akan tetapi bagi kebanyakan masyarakat ia adalah satu keperluan. Anda sedar bahawa aircond membantu rumah menjadi sejuk dan selesa akan tetapi kami berfikir terdapat beberapa perkara yang anda perlu ketahui mengenai penghawa dingin tersebut. Ini penting untuk menjaga sistem air cond supaya tidak berlakunya kerosakan di waktu anda sangat memerlukanya.

aircond servis murah

 

1.  Bagaimana Penghawa Dingin Berfungsi

Tugas air cond anda di rumah ialah memindahkan haba dari dalam rumah ke luar, dengan itu ia dapat mendinginkan anda dan rumah anda.  Air cond mengeluarkan udara yang sejuk kedalam rumah anda dengan menarik haba keluar dari ruang udara tersebut. Penghawa dingin dan peti sejuk hampir sama fungsinya tetapi ia bukan sahaja menyejukkan kawasan yang kecil malahan aircond menyejukkan keseluruhan bilik, rumah atau ruang pejabat.penghawa dingin menggunakan bahan kimia yang bertukar daripada gas kepada cecair dan kemudian berubah menjadi gas semula.  Penggunaan bahan kimia adalah untuk memindahkan haba dari udara di dalam kawasan yang bertutup ke luar.

Penghawa dingin terbahagi kepada 3 bahagian utama iaitu kompresor, kondensor dan penguap. Kompresor dan kondensor kebanyakan terletak di luar rumah anda manakala penguap pula terletak di dalam kawasan.

 

tentang air-cond

 

2. Program Untuk Menjimatkan Wang Anda – Tutup Penghawa Dingin Apabila Anda Keluar Rumah

Anda boleh menjimatkan wang ke atas bil pemanasan dan penyejukkan dengan mudah iaitu memasang kembali alat pengatur apabila anda tidur atau jauh dari rumah. Menetapkan semula apabila anda memerlukan air-cond.

Kebanykan rumah kosong semasa hari dimana semua orang pergi ke tempat kerja atau sekolah. Ini adalah masa yang terbaik untuk menutup air cond. Apabila tiada orang di rumah pagi hari, anda tidak perlu membuat penghawa dingin anda berusaha keras untuk menyejukkan rumah anda. Jika anda bekerja di pagi hari, anda boleh menetapkan alat pengatur anda supaya merendahkan keadaan apabila anda tiada di rumah.

 

Baca lagi:

 

 

alat pengatur ac

 

Ini bermakna air condition anda tidak perlu berusaha keras semasa ketiadaan sesiapa di rumah untuk menikmatinya. Anda boleh menetapkan masa yang anda mahu bila suhu rumah berubah kembali kepada suhu optimum untuk kira-kira 15 hingga 20 minit sebelum anda merancang untuk pulang ke rumah. Apabila anda berjalan di pintu, ia sudah kembali kepada suhu yang anda suka. Ini boleh menjimatkan tenaga dan membantu anda untuk mengurangkan kos. Ia juga mempunyai skala sistem kembali ke bawah sebelum tidur.

Kebanyakan masyarakat berehat dengan selesa setelah mereka tertidur dan tidak perlu penghawa dingin yang tinggi. Sedikit maklumat yang berguna pada waktu malam iaitu menggunakan kipas untuk mengedarkan udara yang sejuk disekeliling ruang bilik tidur. Ia selalunya menjaga kesejukan ruang bilik tidur sepanjang malam.

 

aircon servis murah

 

3. Anda Perlu Menukar Penapis Udara

Debu, debunga, pencemaran dan unsur-unsur lain di dalam rumah anda berkumpul di dalam penyaman udara unit penapis semasa pemanasan dan penyejukkan berlaku. Bagaimana cepatnya penapis udara kotor terletak kepada jenis penapis dan keadaan di rumah.

Penapis memindahkan unsur-unsur dari udara, menjaga debu di luar rumah dan memberikan udara yang bersih. Semasa penapis udara melakukan kerjanya, ia akan memuatkan dengan lebih banyak unsur lain. Ia sebenarnya mengandungi kesan bagi membuat penapis lebih efisien, tetapi ia juga meningkatkan rintangan dan mengurangkan aliran udara. Apabila perkara ini berlaku, ia adalah masa untuk menukar penapis.

 

repair aircond

 

Berapa lama ia mengambil masa untuk belaku terletak kepada bagaimana kekotoran udara dan bagaimana besar penapis tersebut. Ia seperti anda menukar penapis kotor pada kereta, penapis di dalam penyaman udara anda perlu dibersihkan setiap bulan atau setiap tahun. Ini meningkatkan prestasi dan membantu mengekalkan tenaga dalam unit tersebut.

Sebuah penapis tidak cekap boleh merendahkan sistem kecekapan penghawa dingin. Pastikan penapis itu bebas daripada serbuk kotor dengan membersihkan atau menukar ia setiap bulan. Penapis biasanya menyenaraikan nilai laporan kecekapan minimun (MERV) supaya anda boleh memilih antara penapis yang mempunyai MERV yang lebih tinggi atau MERV yang lebih rendah tetapi ia kurang berkesan dalam penapisan.

 

tukar penapis udara

 

4. Mengelakkan Penyelenggaraan Penghawa Dingin Menyebabkan Masalah Yang Lebih Besar

Menjaga penyelenggaraan penghawa dingin dengan baik adalah salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan untuk meningkatkan kecekapan. Air condition anda menjadi kurang efisien kerana ia berkumpul debu dan kotoran sepanjang tahun, dimana kos wang akan meningkat dalam penyejukan dan pembaikan bil.

Seperti kereta,aircond anda perlu perkhidmatan aircond tetap. Jika aircond tidak berfungsi dengan baik ia mungkin berkerja terlalu kuat sehingga menyebabkan suhu udara tidak konsisten dan keselesaan berkurangkan.

Penyelenggaraan aircond tahunan dapat mencapai objektif bagi memastikan jangka masa penggunaan unit air cond bertahan lebih lama. Seorang profesional boleh membersihkan dan memeriksa gegelung, membersihkan atau menggantikan penapis, mengatur dan menggantikan tali pinggang kipas, melincirkan motor, memeriksa kawalan keselamatan dan banyak lagi.

 

air condition repair
Salah satu sebab sistem mungkin kelihatan tidak dapat menghasilkan udara sejuk berkemungkinan kerana kebocoran saluran. Kebocoran saluran boleh menyebabkan hilang 20 hingga 40 peratus daripada tenaga yang keluar walaupun penghawa dingin yang beroperasi, jika saluran lulus di luar ruang sejuk (ini termasuk attics, crawlspaces dan garaj).

Penyelenggaraan aircond penting bagi memastikan saluran udara anda dibersihkan dan diperiksa untuk kebocoran. Sistem saluran udara bersih membantu aircond anda bertahan lebih lama dan membuang bahan pencemar yang memaksa sistem anda bekerja lebih keras dan mengurangkan kecekapan.

 

5. Perkara Penting Anda Perlu Ketahui Sebelum Membeli Sebuah Penghawa Dingin

Akhirnya, masa untuk menggantikan penghawa dingin telah tiba. Selepas 13 tahun dan ke atas, air cond anda akan rosak secara kekal, atau untuk membaikinya memerlukan kos yang mahal, atau ia manjadi tidak efisien berbanding teknologi terkini. Sekarang ia adalah masa untuk menaik taraf.

 

servis air cond

 

Seterusnya, anda mesti mencari cara bagaimana penyaman udara mempunyai saiz yang baik dan harga yang sesuai. Sebelum anda membeli penghawa dingin, anda mesti mempertimbangkan di mana dalam dan luar unit yang akan diletakkan. Anda mahukan saiz yang betul kerana sistem air-cond yang terlalu besar atau terlalu kecil akan membazirkan tenaga. Air cond adalah pelaburan jangka masa yang panjang di sebalik pembelian awal. Kecuali kalau anda hanya jarang menggunakan penghawa dingin, anda akan dikenakan setiap hari kos operasi keatas bill elektrik anda.

Dengan mengambil kira bukan hanya rakaman aircond kawasan rumah persegi dan iklim anda, tetapi faktor-faktor seperti peralatan berapa banyak haba menjana dan lampu yang anda gunakan, dan berapa ramai penghuni tinggal di dalam rumah, dan juga berapa banyak tetingkap rumah yang anda ada, dan di mana kedudukan tetingkap itu berada. Anda juga mahu sistem air condition itu hanya dengan harga yang tepat untuk bajet anda. Sebuah unit penyaman udara biasanya dijangka boleh digunakan kira-kira selama 12 tahun. Dan dengan menjaga unit anda diservis dengan kerap, anda boleh menjangka beberap isu. Pada masa yang sama, ia adalah penting untuk memastikan anda membeli sistem dengan jaminan.

 

pasang penghawa dingin

 

 

Leave a comment