Harga promosi untuk aircond dan penghawa dingin yang murah


8 Perkara Yang Perlu Pertimbangkan Sebelum Membeli Air Cond

Cuaca panas di Malaysia sama biarpun waktu bertukar dari pagi ke malam. Anda sebagai penduduk di Malaysia mungkin perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan aircond anda sendiri bagi kegunaan pada waktu malam supaya anda dapat masa tidur yang berkualiti sepanjang malam tanpa terjaga disebabkan berpeluh dan panas. Di sini terdapat beberapa jenis aircond yang boleh anda pertimbangkan dengan pilihan yang anda mahu sebelum membeli aircon.

 

harga murah untuk aircon

 

 

>> Dapatkan harga air cond murah di sini <<

 

1.  JENIS AIR COND

Jenis aircond yang perlu anda pertimbangkan adalah keperluan ruang dan bajet anda. Ini kerana air cond yang anda akan beli nanti bergantung kepada saiz and ciri-ciri khas. Air cond ada pelbagai jenis.

 

beli air cond harga murah

 

Pertama, aircon jenis tingkap (window) iaitu terdapat unit yang biasa untuk kegunaan kediaman dimana ia sesuai untuk bilik yang kecil dan selalunya diletakkan berdekatan dengan tingkap atau kawasan dinding.
Penghawa dingin unit ini elok untuk bilik orang bujang kerana jenis aircon ini tidak boleh digunakan untuk kawasan yang luas. Models ini juga secara am cukup besar dan mungkin boleh mengeluarkan bunyi bising tetapi ia adalah yang paling harga murah sekadar untuk permulaan penggunaan.

 

 

sebut harga percuma

 

>> Dapatkan harga air cond murah di sini <<

 

 

Kedua, air cond jenis central yang baik untuk penyaman udara dalam ruang tertutup. Ia boleh menyejukkan seluruh rumah dan lebih efisien termasuk kurang berbunyi tetapi sudah tentu ia lebih harga mahal dan sukar untuk memasang.

Akhir sekali, penghawa dingin mudah alih sejenis perkakas yang boleh digerakkan di dalam rumah. Harganya lebih murah dan juga kurang tenaga, mudah untuk memasang, namun kurang berkuasa dan tidak boleh digunakan sebagai stand-in jenis biasa. Kebanyakan rumah sesuai dengan jenis tingkap atau sistem yang berasingan. Bagi rumah yang besar sebuah aircon yang centralized adalah lebih baik. Manakala untuk ruang tamu dan dapur, penghawa dingin mudah alih akan memberi anda keselesaan apabila berada di ruang tersebut iaitu dengan mengeluarkan udara yang bersih.

 

2.  SAIZ YANG BETUL

Untuk mengetahui saiz yang sesuai, anda perlu mempertimbangkan keluasan lantai, siling, ruang dinding yang mana aircond mungkin akan diletakkan. Selain itu, anda juga perlu mengambil kira jumlah orang yang akan menghinap di dalam bilik dan jumlah orang yang akan berkongsi kesejukkan penyaman udara tersebut.

 

harga promosi ac murah

 

 

3.  KECEKAPAN KOS DAN PENJIMAT TENAGA

Sebelum tersangkut dengan tawaran yang menarik di kedai, berhati-hati dengan dua jenis kos sebelum membeli aircon murah. Berhati-hati dengan harga tersebut dan kos penggunaan aircond dimana apabila ia digunakan akan melibatkan pembayaran bil elektrik tinggi terhadap tenaga yang akan digunakan pada masa akan datang. Anda perlu membeli air condition yang mempunyai harga berpatutan dan tidak akan menggunakkan banyak tenaga elektrik tetapi memberi perkhidmatan yang efisien.

 

 

penyelenggaraan aircond

 

 

4.  ADAKAH ANDA PERLU MENDAPATKAN INVERTER AIR COND?

Sebuah non-inverter pemampat air condition dan motor hanya boleh berfungsi pada tahap kelajuan satu tetapi lebih berpatutan. Ia juga mudah untuk memasang ,tetapi ia akan menggunakkan lebih banyak kuasa elektrik dalam masa penggunan tersebut. Tambahhan pula terdapat variasi suhu yang besar dan bunyi. Sebuah inverter aircond mengawal kelajuan pemampat untuk mengubah suhu dimana ia diperlukan dan akan mengurangkan penggunaan elektrik sebanyak 30-50 peratus jadi ia lebih mesra alam.

 

 

tip membeli penghawa dingin

 

Tips Beli Aircond Dan Penghawa Dingin Rumah – Download pdf percuma di sini !

 

 

 

5.  TAHAP BUNYI YANG RENDAH

Sesetengah air-cond ada mengeluarkan bunyi dan getaran dari pemampat kerana ia akan menukar air disebabkan oleh kepanasan dan secara langsung mengeluarkan udara yang sejuk. Sudah tentu anda tidak mahu waktu rehat anda diganggu oleh bunyi bising yang datang daripada penghawa dingin tersebut. Jadi anda seharusnya memilih aircond yang mempunyai tahap bunyi yang rendah.

 

bunyi AC

 

6.  KOS PENYELENGARAAN AIRCOND

Tingkap aircond memerlukan masa penyelenggaraan untuk memastikan ia berada dalam keadaan yang baik. Penyaman udara boleh terdedah kepada debris dan kotoran luaran yang mana akan mengumpulkan didalam atau disebelah belakang. Tambahan pula, debu dan partikel akan berkumpul di dalam penapis aircon semasa berkerja. Jika tinggalkan tanpa diperiksa, segala yang terkumpul akan bercampur dan secara langsung menyebabkan keberkesanan air condition berkurangan.

 

beli aircon

 

Untuk memastikan operasi tahan dalam jangka masa panjang, anda perlu membersihkan paling kurang sekali setahun. Tingkap penyaman udara dengan meluncur keluar casis membuatkan ia lebih baik kerana apa yang anda perlu lakukan adalah hanya memasang aircond untuk akses . Kebanyakan penapis boleh dibasuh dengan sabun dan air. Untuk tips penyelenggaran yang khusus bagi model penghawa dingin anda, anda perlu rujuk panduan kepada pemilik penghawa dingin anda.

 

7.  GAS R22 ATAU R410 ?

Kedua-dua jenis gas penyejuk R22 dan gas R410 pada masa kini digunakan sebagai cecair penyejuk untuk aircon dalam kawasan kediaman. R22 telah menjadi standard kepada bahan pendingin digunakan dalam aircond untuk bertahun-tahun. Masalah dengan bahan pendingin ini adalah kurang efisien dan kurang mesra alam berbanding dengan bahan pendingin R410 .

 

gas penyejuk ac

 

8.  KEMUDAHAN MEMASANG

Jika anda memilih tingkap air cond, di mana anda boleh memasang sendiri, anda perlu mengupah juruteknik yang cekap bagi memasang aircond tersebut. Pemasangan akan menjadi lancar jika air-cond anda yang baru sesuai dengan air condition yang lama dan ia akan berfungsi dengan baik dengan saluran utama air-cond yang sudah ada.

install ac

 

 

Apakah Jenis Dan Saiz Air Cond Yang Patut Anda Beli Untuk Rumah Anda?

Sebelum anda mencari syarikat aircond untuk pemasangan, ia adalah yang terbaik untuk memilih jenis dan saiz yang akan dipasangkan. Terdapat beberapa pilihan yang ada di dalam pasaran dan anda perlu mendapatkan satu yang terbaik untuk rumah anda. Di bawah ini, anda akan mendapat panduan ringkas mengenai cara yang akan menetukkan bagaimana untuk mendapatkan aircond yang ideal dan murah.

 

 

jenama aircon popular terbaik

 

 

 1. Saiz bilik. Ini akan menentukan jumlah udara yang berada di dalam bilik untuk di sejukkan.
 2. Jumlah orang yang ada di dalam bilik. Setiap tubuh badan manusia mempunyai haba dan air-condition perlu menyejukkan ia.
 3. Jumlah barang yang disimpan di dalam bilik. Perlu di ingatkan bahawa setiap barang yang di simpan di dalam bilik akan menjadi sejuk disebabkan aircond. Jadi kurang barang di dalam bilik, kurang lah kuasa elektrik aircond yang akan digunakan.
 4. Jumlah peralatan elektrik di dalam bilik (kebanyakan peralatan elektrik mengeluarkan haba terutamanya lampu). Mentol pijar boleh meningkatkan beban penyejukkan.
 5. Tingkap di dalam bilik. Lebih banyak tingkap, lebih banyak haba yang datang daripada luar. Tingkap yang terlindung dengan baik dapat mengurangkan beban penyejukkan.
 6. Dinding menghadap kearah matahari meningkatkan beban penyejukkan. Sentuh dinding anda dan tingkap untuk memeriksa jika ia panas atau tidak dan menggunakan tips dalam bahagian penebat untuk menghalang kepanasan di dalam bilik.

 

Promosi harga aircond murah – Tips membeli aircond rumah (video)

 

 

 

>> Dapatkan harga air cond murah di sini <<

 

 

Keupayaan Air Cond VS Saiz Bilik

Anda digalakan untuk sentiasa memilih aircond yang sepadan dengan saiz bilik. Bilik yang besar sepatutnya sentiasa dapat air cond lebih besar dan lebih berkuasa untuk memenuhi keperluan dengan berkesan. Ini kerana air condition yang kurang berkuasa akan berakhir dengan pembaziran yang banyak terhadap tenaga elektrik memandangkan aircond perlu bekerja keras untuk menyejukan bilik tersebut. Pada masa yang sama aircond yang kekurangan tenaga selalunya akan membawa kepada perbelanjaan yang tidak sepatutnya.

 

membeli ac

 

Perkara seterusnya, anda perlu berfikir dan juga boleh berbincang dengan juruteknik aircon yang cekap untuk mendapat maklumat yang lebih lengkap . Kebanyakan aircon ini dinilai oleh British Thermal Unit (BTU) manakala kilowatts (KW) digunakan untuk mengukur pengeluaran. Semakin besar saiz bilik, semakin besar BTU aircond yang sepatutnya digunakan.

Terdapat formula mudah yang boleh digunakan untuk menentukan keupayaan yang diperlukan bagi sesebuah rumah. Bilik yang kecil (150 kaki persegi atau bawah) memerlukan aircond sekitar 6,000 BTUs.  Secara am, ini sesuai untuk bilik tidur perseorangan.  Bagi bilik yang besar (sehingga 350 kaki persegi), anda memerlukan aircon sekitar 9,000 BTUs. Ini adalah biasa bagi kebanyakan ruang tamu di dalam rumah.

Setiap bilik yang besar (500 kaki persegi atau ke atas) memerlukan BTUs diantara 10,000 ke 15,000.  Sudah tentu, semakin besar BTUs semakin mahal air condition tersebut. Jadi anda perlu memilih BTUs aircon untuk saiz bilik yang bersesuaian bagi menjimatkan wang.

 

 

tips pemasangan aircond rumah

 

Tips pemasangan penghawa dingin rumah – Download pdf percuma di sini !

 

 

 

 

Perkara Yang Penting Perlu Diketahui Apabila Memasang Penghawa Dingin Untuk Bangunan

Apabila anda membeli sebuah aircon untuk rumah anda, anda mestilah mengharapkan yang anda akan mendapat penyejukkan yang terbaik dan anda juga sudah membuat banyak penyelidikan mengenai air-cond. Akan tetapi, dengan ikuti pilihan yang bijak, anda juga perlu memasang penghawa dingin di tempat yang sesuai untuk mendapatkan penyejukkan tersebut.

Jika anda tidak memilih tempat yang baik bagi memasang air condition, anda tidak akan dapat keselesaan dan persekitaran yang menenangkan di dalam bilik walaupun selepas anda melaburkan banyak masa dan wang dalam kes ini. Bagi mendapatkan penyejukan yang cukup daripada tingkap aircon anda, pasangkan dengan betul. Sekiranya, tingkap anda tidak berada di tengah-tengah bilik anda, cari arah aliran udara yang memasuki bilik, bukan ke penjuru.

 

install ac

 

 

Air Cond Harus Dielakkan Daripada Berada Dibawah Cahaya Matahari

Ini merupakan salah satu faktor yang amat saya mengesyorkan untuk anda pertimbangkan semasa memilih tempat untuk memasang aircon tersebut. Apabila anda meninggalkan aircon yang terkena sinaran cahaya matahari kemudian ia akan menyebabkan unit itu kepanasan dan juga ia akan berkerja lebih keras untuk memberi anda kesejukan yang anda mahukan. Ini kerana ia akan memerlukan lebih banyak kuasa untuk mengeluarkan udara yang sejuk.

Dan juga, ia akan menghadapi masalah teknikal disebabkan unit terkena cahaya matahari dan ia akan berkerja keras dan anda tidak akan mendapat keputusan yang terbaik dengan air-cond yang biasa berfungsi. Walau bagaimanapun, jika anda menambah keteduhan terhadap penghawa dingin anda, kemudian air condition anda akan mempunyai kurang beban dan ia akan dapat berfungsi dengan lebih baik.

 

matahari panas

 

Air Cond Dalaman Haruslah Berada Jauh Dari Mentol Lampu

Kebanyakan orang berfikir kenapa aircon kepunyaan mereka sentiasa berfungsi tanpa henti walaupun selepas mencapai suhu yang ditetapkan. Ini adalah disebabkan mereka memasang penghawa dingin berdekatan dengan mentol lampu atau TV dan hasilnya mereka menghadapi masalah dengan penghawa dingin tersebut. Anda perlu memahami fakta ini sekiranya anda memasang penghawa dingin berdekatan dengan mentol lampu atau TV yang mengeluarkan haba kemudian aircon unit mungkin tidak akan mengesan suhu yang jatuh disebabkan objek yang mengeluarkan haba dan ini akan menyebabkan ac berfungsi tanpa berhenti.

 

haba panas lampu

 

Hasilnya, anda akan mendapat bilik yang terlalu sejuk membuatkan anda tidak selesa dan anda akan menutup aircon itu secara manual dalam beberapa minit. Untuk mengelakkan masalah ini dan bagi mendapatkan hasil yang terbaik, saya mengesyorkan anda supaya memasang aircon anda jauh daripada cahaya atau objek yang menyebabakan kepanasan semasa penghawa dingin berfungsi. Sehubungan itu, untuk membantu anda, ikuti beberapa tips supaya anda mendapat kesejukan yang selesa dengan usaha yang minimum.

 1. Pastikan tahap air condition supaya sistem saluran berfungsi dengan berkesan.
 2. Memeriksa cawangan anda. Beberapa unit yang lebih besar memerlukan litar yang bagus.
 3. Jangan menurunkan suhu terlalu rendah apabila anda menghidupkan penghawa dingin . Ia tidak akan menyejukan bilik dengan kadar yang lebih cepat.
 4. Pada hari yang lembap, tetapkan kelajuan kipas pada tahap rendah, semakin perlahan pergerakan kipas, ia akan menghilangkan kelembapan dari udara.
 5. Menggunakan kipas tambahan untuk menyebarkan udara yang sejuk di sekitar bilik.

 

Jenama Aircond Yang Popular Dan Terbaik Di Malaysia

 

 

jenama aircond paling terbaik

 

Terdapat banyak jenama penyaman udara yang boleh anda cari di Malaysia pada masa kini. Apabila anda mahu memasang pekakas yang tebaik untuk rumah dan pejabat anda, anda seharusnya mencari beberapa ciri, kebaikkan, atau kelebihan perkakas tersebut. Tetapi, untuk memilih penghawa dingin yang sesuai dengan rumah dan pejabat , anda seharusnya melawat kedai yang menjual pekakas tersebut.

Anda perlu berbincang dengan eksekutif jualan mereka dan bertanya soalan mengenai model yang ada dan harga jualan di kedai tersebut untuk mengetahui lebih lanjut tentang penghawa dingin itu. Selain daripada harga jualan , anda juga boleh membandingkan ciri-ciri mereka, pengunaan tahap tenaga bunyi, pemasangan dan kos penyelenggaraan serta harga untuk memilih aircond yang terbaik. Maklumat ringkas tentang beberapa jenama popular yang ditulisdi dalam artikel ini untuk membantu anda dalam memilih air condition yang paling sesuai dan terbaik bagi pejabat dan rumah anda.

 

coolairservis

 

PANASONIC

Panasonic telah diperkenalkan pada tahun 1918. Panasonic adalah salah satu syarikat popular yang berjenama bagi penyaman udara di Malaysia. Mereka menjanjikan bahawa mereka akan menyediakan air-cond kurang saluran yang berkualiti tinggi untuk kesemua jenis pelanggan mereka. Syarikat berjenama ini menawarkan faedah tertentu dan ciri-ciri terbaik untuk semua pelangganya menerusi anak syarikat air condition.

Air condition adalah antara produk utama syarikat ini dan ia terkenal dengan kualiti yang tinggi, kecekapan tenaga dan menawarkan kos rendah di kalangan penduduk yang tinggal di Malaysia. Kepelbagaian air-cond kurang saluran yang dihasilkan oleh syarikat ini termasuk salurannya disembunyikan, siling dan dinding penyaman udara dipasang.

 

DAIKIN

Bermula sejak tahun 1968, Daikin adalah salah satu jenama pengeluar terbesar di dunia yang menyediakan air condition berkualiti. Syarikat ini telah menghasilkan beberapa unit air condition mesra alam yang sangat popular. Banyak pilihan yang boleh dpilih oleh pelanggan mereka yang dihasilkan oleh syarikat ini telah membolehkan semua jenis pelanggan untuk mendapatkan sesuatu untuk rumah mereka mengikut bajet mereka.

Anda boleh memilih air condition kegemaran anda dari inverter dan bukan inverter penyaman udara yang dikeluarkan oleh syarikat ini dengan menggunakan bahan-bahan berkualiti tinggi. Ia boleh membantu anda untuk mendapatkan layanan bagi kualiti air-cond anda kerana mereka akan melayani anda untuk jangka masa yang lama tanpa sebarang masalah.

 

MITSUBISHI

Pembuatan sistem penghawa udara Mitsubishi Electric telah wujud sejak 1921. Mitsubishi menghasilkan pelbagai jenama produk di pasaran dan air-cond merupakan salah satu produk mereka. Mitsubishi menyediakan perkhidmatan penyaman udara untuk rumah dan pejabat. Mereka adalah inverter split tunggal, multi split inverter, casette jenis inverter dan sebagainya.

 

YORK

Penyaman udara York menyediakan penyaman udara berkualiti dan sentiasa membuatkan anda selesa di dalam bilik, tidak kira berapa panas suhu di dalam bangunan itu. Syarikat York menyediakan penyaman udara jenis jenama yang cekap tenaga dan menjadikan ia mudah untuk memenuhi bajet anda dan mengikut tahap keselesaan. York mempunyai dua jenis model penyaman udara iaitu inovatif LX Series dan ultra-cekap tenaga Affinity Series.

 

SAMSUNG

Syarikat ini amat popular yang berasal dari Korea Selatan. Walau bagaimanapun, pembuatan dari jenama samsung bermula di Noida dan sejak itu, jenama ini terus berkembang dan dikenali ramai. Pada masa kini, reputasi jenama Samsung sebagai salah satu syarikat-syarikat terbesar di dalam pasaran dan global telah berkembang di negara-negara yang berbeza dalam usaha untuk memastikan kebolehadaan produk mereka. Syarikat ini juga menawarkan peralatan kelas seperti televisyen dan telefon.

 

CARRIER

Pembawa ini mengeluarkan 3 jenis jenama penyaman udara yang komersial, produk komersial dan produk kediaman untuk membawa kuasa tenaga dengan cekap, kurang berbunyi, keselesaan dan boleh dipercayai oleh orang ramai. Oleh itu, ini adalah sebahagian daripada jenama penyaman udara di Malaysia dimana anda boleh membeli penyaman udara yang murah dan sesuai untuk rumah atau pejabat anda bagi menikmati faedah mereka dalam tempoh masa yang lama. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan pelbagai jenama penyaman udara di pasaran Malaysia tetapi anda perlu membandingkan beberapa unit-unit ini dan anda akan dapat mencari beberapa ciri-ciri, faedah atau kelebihan alat penyaman udara tersebut.

 

Baca lagi: