Penyelenggaraan Penyaman Udara | Service Aircond Puchong


servicing aircondJika unit penghawa dingin anda kekal berfungsi dengan baik, anda boleh menjimatkan tenaga dan juga wang. Jika pusat penghawa dingin tidak berfungsi dengan cekap, ia mungkin tidak akan berfungsi apabila anda memerlukannya. Di samping itu, jika penyaman udara pusat anda berfungsi tetapi tidak beroperasi dengan baik, anda akan menggunakan jauh lebih banyak diperlukan tenaga untuk menyejukkan rumah anda.

ADA MASALAH DENGAN AIRDOND ? SILA CLIK SINI UNTUK DOWNLOAD EBOOK PERCUMA 

Terdapa beberapa jenis masalah yang boleh berlaku dengan sistem penyaman udara pusat.
Sebagai contoh, anda pusat service aircond anda mungkin:

  • Tidak berfungsi sama sekali
  • Berfungsi tetapi kurang sejuk
  • Membenarkan perubahan dramatik dalam suhu bilik
  • Titisan atau kebocoran air
  • Membuat bunyi bising yang pelik

Walaupun pembaikan penghawa dingin pusat mesti dikendalikan oleh individu yang layak, didalam artikel ini kita akan dapat melihat bagaimana anda boleh mengendalikan pembaikan dan menyelenggara unit air condition ada sendiri.

Penghawa Dingin Pusat Tidak Berfungsi Langsung

Jika penyaman udara pusat anda tidak menyala secara automatik apabila termostat isyarat untuk penyejukan, ia adalah berkemungkinan bahawa termostat anda tidak berfungsi dengan betul atau unit tidak mendapat bekalan kuasa elektrik. Sebelum kelangkah seterusnya, pastikan termostat ditetapkan kepada COOL dan tetapan suhu yang jauh dibawah suhu sekitar.

Kemudian jalankan langkah yang berikut:

  1. Semak panel elektrik utama dan mana-mana panel litar sekunder untuk tripped breaker atau fius ditiup. Jika anda didapati punca masalah disana, tetapkan semula pemutus dengan mematikannya dan hidupkan semula ataupun gantikan fius. Air Conditioner pusat hendaklah di atas litar pada 240-volt.
  2. Pastikan suis kuasa relau dihidupkan dan suis kuasa pemeluwap luar, yang dipasang pada unit luar, tidak tertutup. Pastikan juga yang 240-volt sebelah pemampat dicabut, yang selalunya didalam kotak besi yang dipasang di dinding rumah, tidak ditutup.
  3. Matikan kuasa untuk penyaman udara dan periksa termostat. Keluarkan penutup termostat dari bawah (biasanya ditarik lurus kebawah) dan gantikan bateri (jika ada bateri). Gantikan penutup dan tunggu 3 atau 4 minit dan cuba sistem tersebut sekali lagi.
  4. Jika ia tidak berhasil, membuka termostat sekali lagi dan longgarkan wayar dari terminal Y.  Hidupkan semula. Pegang wayar dengan penebat sahaja, dan sentuh akhirnya yang terdedah kepada terminal R dan kekalkan posisi kira-kira dua minit. Jika compressor menendang, termostat anda rosak; gantikan seperti yang dibincangkan dalam article . Jika compressor tidak menyala apabila  dua wayar ditemukan bersama, matikan semula kuasa di luar dan hubungi juruteknik service aircond.

 

 

hubungi-kani2

 

Mencari servis pembaikan atau penyelenggaraan penyaman udara berkualiti di Puchong , Cyberjaya dan Putrajaya? Hubungi kami sekarang!