Perkhidmatan Membaiki Aircond Di Area Kuala Lumpur Dan Selangor


Menjelang cuaca panas yang semakin hampir, mempunyai sistem penyaman udara yang dapat berfungsi dengan cekap serta menyediakan udara sejuk pada rumah anda amat diperlukan. Luangkan masa anda untuk memeriksa dan melihat sekiranya sistem penyaman udara menunjukkan tanda bahawa ianya perlu dibaiki sebelum tibanya musim panas.

 

repair aircon

 

Ia adalah cara yang terbaik untuk memastikan anda tidak menghadapi masalah dengan penyaman udara yang tidak berfungsi dengan baik atau rosak sepenuhnya. Lebih cepat anda mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh unit tersebut, maka semakin cepat unit dibaiki dan seterusnya menjadi makin baik. Dengan itu, terdapat beberapa gejala utama yang mungkin menunjukkan bahawa sistem anda memerlukan perhatian oleh profesional.

 

 

 

membaik pulih air cond

 

 

Mengesan Dan Membaiki Kerosakan Aircond

 

Udara kurang sejuk

Aircond yang sedang beroperasi namun tidak begitu sejuk merupakan satu masalah yang paling biasa dihadapi pengguna. Sekiranya udara yang melalui saluran tidak sejuk seperti biasa atau tidak sejuk sama sekali, ini memberi isyarat bahawa sistem anda memerlukan pembaikan yang serius. Walaubagaimanapun, ianya terdapat beberapa sebab yang berpotensi seperti penapis udara kotor, tahap penyejuk rendah, atau saliran kondesen terhalang sehingga menyebabkan udara sejuk bocor. Masalah-masalah ini memerlukan pertolongan daripada pakar.

 

 

aircond tak sejuk

 

 

Aliran udara lemah

Jika hanya sedikit sahaja udara yang keluar melalui saluran walaupun anda telah menetapkan angin sistem aircond yang tinggi, mungkin ianya terdapat beberapa masalah. Kemungkinan yang pertama mungkin disebabkan pemampat tidak berfungsi. Walaubagaimanapun, kebiasaannya jika aliran udara lemah hanya pada beberapa saluran pada rumah anda sahaja, masalah tersebut mungkin disebabkan saluran itu sendiri. Serpihan boleh terbina di dalam saluran dan kekurangan aliran udara berpotensi untuk menyebabkan risiko kesihatan. Dapatkan khidmat pembersihan saluran anda secara profesional untuk menyelesaikan isu ini.

 

 

service repair ac

 

 

Kebocoran air di unit dalaman

Aircond menarik kelembapan daripada udara lembap sambil menurunkan suhu. Kelembapan tersebut perlu disalirkan keluar daripada bilik anda. Jika tidak, air akan bocor di dalam unit dan juga lantai bilik anda. Kelembapan tersebut biasanya mengalir keluar dari rumah anda melalui sistem paip terus kepada berkas pan dan akhirnya ke longkang, ini menunjukkan bahawa ianya disalirkan dengan betul.

Namun, kadang kala paip tersebut mungkin tersekat, bocor atau pam kondensat tidak berfungsi. Jika longkang tersekat atau berkas penuh, air tersebut akan masuk semula ke dalam dan boleh merosakkan sistem. Anda juga akan berhadapan dengan masalah lain seperti kerosakan dinding, siling dan juga perabot.

 

penyaman udara bocor air

 

Aircond berbunyi pelik

Anda mungkin akan mendapati bahawa sistem air condition anda mengeluarkan beberapa bunyi yang pelik apabila menghidupkannya. Bunyi yang dihasilkan seperti mengisar dan kisi menunjukkan terdapat masalah dan sekiranya anda lewat mengambil tindakan terhadap petanda tersebut, ianya akan membawa kepada masalah yang lebih serius. Bunyi serupa memekik mungkin ia menunjukkan bahawa tali tersisih ataupun sistem anda memerlukan pelincir, manakala bunyi pengisaran menandakan galas motor pecah.

 

ac bunyi bising

 

 

Bau yang busuk

Jangan terkejut bahawa bau busuk daripada saluran sistem penyaman udara boleh menjadi petanda bahawa terdapat masalah dalam sistem. Kebiasaanya, bau pedas menandakan penebat wayar berkarat, manakala bau hapak bermaksud acuan telah membiak di dalam saluran atau unit anda.

 

penyaman udara berbau busuk

 

 

Baca lagi:

 

 

 

tip servis aircond rumah

 

Tips service aircond – Download pdf percuma di sini !

 

 

Penyelenggaraan Dan Penjagaan Aircond

Aircond yang tidak berfungsi dengan betul merupakan masalah besar terutama ketika musim panas. Anehnya, ada masa penyaman udara rosak ketika hari paling panas pada musim tersebut atau semasa anda ingin berehat di rumah setelah seminggu berhadapan dengan kerja yang memenatkan. Ianya boleh melumpuhkan rumah anda dan sekiranya sangat panas, mungkin anda memerlukan untuk bermalam di tempat lain.

 

perkhidmatan air cond klang valley

 

Amat penting untuk mengekalkan sistem penyaman udara anda dengan membersihkannya, menukar penapis udara, melakukan pemeriksaan dan lain-lain peralatan yang penting. Mendapatkan pemeriksaan dan penyelengaraan dengan kerap dapat membantu untuk mengenalpasti masalah dengan mudah sebelum menjadi lebih buruk. Untuk membantu mengelakkan berlaku masalah yang akan datang, kami mencadangkan anda meluangkan masa untuk memeriksa sepenuhnya petanda pada unit aircond yang mungkin perlu dibaiki.

 

 

penyelenggaraa penyaman udara

 

 

 

Masalah Lain Yang Berlaku Pada Aircond Ketika Cuaca Panas

Aircond boleh membangunkan pelbagai fungsi yang akan memberi tekanan yang lebih besar terhadap komponennya sehingga membawa kepada kemerosotan. Ini bermakna, secara asasnya masalah pada aircond anda akan menjadi lebih buruk sekiranya tidak mendapat bantuan juruteknik untuk membaikinya. Di sini terdapat beberapa kerosakan air condition yang akan menjadi semakin teruk jika dibiarkan begitu sahaja.

 

Baiki Aircond Rumah – Video

 

 

Penyejuk bocor

Penyejuk adalah kimia yang menyejukkan udara di dalam sistem penghawa dingin anda. Kekurangan tahap penyejukan ada kemungkinan disebabkan oleh kebocoran atau masalah terhadap sistem penyejukan. Mujur kerana terdapat beberapa petanda amaran yang boleh memberitahu anda jika berlaku kebocoran penyejuk pada penghawa dingin. Sekiranya sistem penghawa dingin anda perlu dicas penuh dengan penyejuk, kemungkinan besar adalah sebab terdapat kebocoran.

 

air condition gas refill

 

Jika anda mendapati bahawa terdapat ais sepanjang gegelung dalaman, tenaga kesejukan menurun, atau mendengar bunyi seperti mendesis yang datang daripada kabinet penghawa dingin, maka unit anda mungkin mempunyai masalah kebocoran penyejuk. Kadang kala ini berlaku disebabkan oleh hakisan formik yang dihasilkan oleh sistem semasa musim sejuk dan telah mencipta lubang-lubang kecil yang membolehkan penyejuk bocor. Telefon juruteknik pembaikan untuk mengesan kebocoran itu dan menutupnya, kemudian cas semula penyejuk pada tahap yang sepatutnya.

 

 

 

baiki ac area kl selangor

 

 

 

Habuk dan kotoran pada motor

Sekiranya air condion tidak ditukar penapis udara setiap 2 atau 3 bulan ketika musim panas, habuk pencemaran dan kotoran mungkin telah memasuki kabinet dan menjejaskan motor. Ini akan menyebabkan motor bekerja dengan lebih keras dan ketegangan boleh menyebabkannya terbakar dan memerlukan penggantian. Dapatkan bantuan untuk membaikinya apabila anda mendengar bunyi bising dari dalam kabinet atau bau busuk yang datang dari saluran kerana ia menunjukkan motor di ambang kejatuhan.

 

servis ac

 

 

Kipas luar tidak berfungsi

Kipas luar bertanggungjawab untuk menghantar haba dari rumah dalam kepada udara luar. Jika kipas pada unit luaran tidak berfungsi dengan baik, pemindahan haba yang betul tidak boleh berlaku dan pemampat penghawa dingin mungkin terlalu panas. Lebih buruk lagi, ia boleh menyebabkan kerosakan dalaman kepada pemampat.

 

 

 

ac outdoor unit

 

 

Susah untuk menghidupkan aircond

Jika aircond anda dilihat seperti bergelut, mungkin disebabkan ianya susah untuk dihidupkan dan tenaga berkurangan. Susah untuk dihidupkan boleh berlaku disebabkan beberapa isu, walaupun kebiasaanya gagal untuk menghidupkan kapasitor, peranti yang menghantar voltan ke motor pemampat untuk memulakannya. Jika kapasitor gagal sepenuhnya, motor pemampat tidak akan mampu untuk mengatasinya. Juruteknik pembaikan boleh menukar kapasitor lama kepada yang baru.

 

 

 

 

 

 

Kualiti Udara Dalaman Dan Perkhidmatan Membersihkan Aircond

Berdasarkan beberapa penyelidikan, bangunan yang baru dibina merupakan salah satu sebab air cond menjadi kotor. Reka bentuk yang kurang sesuai dan pembinaan yang dijalankan tempoh yang singkat membawa kepada masalah tersebut. Walaubagaimanapun, teknologi hijau dapat membantu untuk memastikan peningkatan terhadap kualiti udara dalaman. Berdasarkan kepada hasil penyelidikan, pakar mendapati bahawa sesetengah bangunan amat lembab walaupun ketika suhu yang rendah. Kelembapan merupakan antara sebab lain yang menyebabkan pembentukan acuan dan ianya menjadi lebih teruk dengan kualiti udara dalaman.

 

 

udara bersih

 

Apabila pertumbuhan acuan semakin bertambah, ia mula untuk membiak ke dalam koloni melalui sistem. Selepas itu, ia akan dilepaskan ke persekitaran dan penghuni pembinaan akan bernafas denggannya. Disebabkan itu, penghawa dingin memerlukan penjagaan yang kerap, penyelengaraan serta servis di Malaysia. Maka, anda boleh menyediakan udara yang segar untuk keluarga anda walaupun pembinaan dan seni bina bangunan kurang memuaskan. Anda perlu mengikat kontrak dengan syarikat yang boleh dipercayai dari segi menyediakan peralatan yang berkualiti dan perkhidmatan pembersihan di Kuala Lumpur dan Selangor, Malaysia.

 

 

 

Kesihatan Keluarga Anda Dan Perkhidmatan Membersihkan Aircond

Bagi sesiapa yang mempunyai masalah berkaitan dengan sinus, acuan adalah punca kepada masalah kesihatan. Bernafas dengan acuan boleh menyebabkan keadaan kesihatan semakin teruk dan akan membawa kepada pelbagai penyakit yang lain. Sekiranya anda melihat apa-apa tanda acuan, anda perlu mengambilnya dengan serius. Terdapat beberapa petanda yang menunjukkan kualiti udara di rumah anda tidak bersih.

 

perkhidmatan penyaman udara

 

 

Beberapa gejala seperti batuk, kesesakan, keletihan, sakit kepala, hidung berair, masalah pernafasan dan banyak lagi menunjukkan bahawa terdapat masalah dengan udara yang anda bernafas. Dalam beberapa kes, kerengsaan mata dan sukar untuk fokus juga adalah disebabkan oleh kuman yang terdapat dalam udara.

Sekiranya ada di antara ahli keluarga anda menghidapi alahan seperti asma, sakit dada, masalah pernafasan, batuk dan sebagainya, ianya dapat menjadikan situasi tersebut lebih parah. Ia juga turut dibuktikan bahawa bayi dan orang tua lambat untuk pulih jika terdapat debu dan kulat di dalam udara. Oleh itu, melantik penyedia perkhidmatan membersihkan air cond adalah perlu untuk mengelakkan semua masalah yang berpotensi.

 

 

hubungi kami

 

 

Membersihkan Penyaman Udara – Jadikannya Sebahagian Daripada Penyelenggaraan Rumah

Apabila ianya berkaitan dengan penyelenggaraan rumah, jangan terlepas perhatian terhadap pembersihan penghawa dingin. Tumpukan pada saluran penapis air cond. Mempunyai saluran dan penapis yang bersih dapat memastikan anda mendapat keuntungan yang maksimum daripada peranti mahal tersebut tanpa meningkatkan bil tenaga.

 

 

repair ac

 

 

Sistem saluran udara mempunyai banyak komponen dan bahagian-bahagian ini perlu dibersihkan dengan baik. Habuk, kotoran debunga, serpihan dan kulat bukan hanya menyebabkan kualiti udara rendah, ianya juga boleh mengurangkan jangka hayat air cond. Ia menjadikan bahagian tersebut bekerja dengan tegar untuk menghasilkan kesejukan yang maksimum sehingga meningkatkan peluang terhadap kerosakan sepenuhnya dan kos penyelenggaraan aircond.

Kadang kala, agak susah untuk mengenalpastinya namun saluran udara merupakan penyebab kepada banyak masalah kesihatan. Oleh itu, adalah amat penting untuk melantik perkhidmatan pembersihan penghawa dingin yang dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik seperti anda inginkan. Apabila anda melantik daripada syarikat profesional, anda boleh jangkakan beberapa kelebihan yang akan diperolehi.

  • Meningkatkan kualiti udara dengan mengelakkan pengumpulan hama dan kulat
  • Mengurangkan bil tenaga dan memanjangkan jangka hayat sistem air cond
  • Mengurangkan kos pembersihan rumah kerana ia tidak mengepam udara kotor ke dalam ruang yang diduduki.

Adakah penyaman udara anda tidak berfungsi dengan baik? Adakah penyaman udara anda sudah lama tidak diselenggara dan anda ingin memastikannya berada dalam keadaan yang baik? Minta pertolongan sekarang ! Pilih dan hubungi syarikat perkhidmatan penyaman udara yang pakar untuk melakukan tugas ini demi anda. Pastikan syarikat yang anda pilih dilengkapi dengan semua jenis peralatan tertentu dan pekerja yang mahir untuk menjalankan proses tersebut dengan sempurna.

 

 

Baca lagi :  Adakah Aircond Menyebabkan Anda Mengalami Alahan?