Service aircond rumah di kawasan Shah Alam Petaling Jaya Damansara


Di Malaysia kegunaan aircond terbahagi kepada dua iaitu menyejuk dan memberi kesegaran pada udara. Perkara ini penting kerana sejak tahun kebelakangan ini, masalah jerebu dari negara jiran menyebabkan pencermaran udaran. Mempunyai penghawa dingin membantu keluarga anda bernafas  didalam udara yang bersih di rumah anda.

 

servis aircond di petaling jaya shah alam damansara

 

Di dalam cuaca yang panas di Malaysia,  hanya penghawa dingin dapat menyejukkan diri anda. Apabila penyaman udara mengalami kerosakan, ia akan menjadi sangat tidak selesa. Kami menerima kerja-kerja servis dan pemasangan aircond di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya PJ, Klang , Damansara.

 

ADA MASALAH DENGAN AIRDOND ? SILA CLIK SINI UNTUK DOWNLOAD EBOOK PERCUMA

 

 

Mengapa Service Aircond Diperlukan?

Air-condition akan hilang kira-kira 5% daripada kecekapan operasinya setiap tahun. Dengan servis biasa, kecekapan boleh bertahan sehingga 95% daripada kecekapan asalnya. Kecekapan yang lebih tinggi adalah bermaksud penyejukan yang diberikan lebih baik, bil elektrik yang lebih rendah, dan mengelakkan kos pembaikan penghawa dingin pada masa depan. Air-cond yang tidak diselenggara secara kerap akan menggunakan lebih tenaga elektrik untuk operasinya yang membawa kepada bil elektirk yang lebih tinggi berbanding unit yang dijaga secara berkala. Tambahan lagi, penghawa dingin yang tidak diservis secara tetap tidak memberikan penyejukan yang baik. Oleh itu, kualiti udara didalam bilik tersebut boleh dipersoal.

servis-penyaman-udara

 

Servicing Aircond Di Sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang dan Damansara

Secara amnya, servis air-con bergantung kepada bagaimana ia digunakan dan dimana ia digunakan. Sebaik-baiknya, penyaman udara model yang terkini perlu diservis sekali setahun. Walau bagaimanapun di Shah Alam,Petaling Jaya, Damansara dan Klang air-con akan dipasang masa oleh kerana cuaca panas yang dialami sepanjang tahun. Sebagai sebuah negara sekeliling laut, ia akan kerap mengalami masalah dimana cebisan garam yang dibawa oleh angin dan tersangkut pada aircon terutama bangunan di persisiran laut. Ini menyebabkan proses penyejukan yang tidak diingini dan membahayakan kesihatan mereka.

 

service aircond rumah

 

Untuk mengelakkan penyelenggaraan yang lebih besar dan air cond beroperasi dengan selamat, penyelenggaraan penghawa dingin secara kontrak perlu dilakukan oleh syarikat sepanjang tahun adalah sangat penting. Perkara lain yang perlu diambil perhatian adalah servis perlu merangkumi pemeriksaan tahap kesejukan. Perkara ini adalah faktor penting dalam menilai tahap kecekapan ia tersebut.

Anda boleh menguji sendiri untuk tahap keberkesanan aircond anda. Dapatkan penapis udara berkualiti dan menukar mereka secara tetap seperti yang dicadangkan oleh pembekal. Bersihkan lubang udara dengan kerap akan mengekalkan suhu ianya kepada yang sesuai. Kebiasaanya, ianya akan mencapai kecekapan maksimum pada suhu 23 darjah celsius.

 

Baca lagi:

 

 

Servicing Asas Air-Condition Dan Baiki Aircond Rumah

Dalam iklim subtropika seperti Malaysia, aircond adalah satu kemestian. Bukan sahaja ia membantu untuk menyejukkan rumah atau premis, tetapi air-cond juga membuang kelembapan yang tidak diingini daripada alam sekitar.

Cuma kelemahan penghawa dingin adalah ia perlu diservis setiap dengan kerap agar ia sentiasa beroperasi dengan efektif; beruntung dengan adanya Coolairservis di Shah Alam dan PJ, Klang dan Damansara pemeriksaan berkala air-condition berjalan dengan cepat dan mudah.
Daripada anda berpeluh dan duduk didalam cuaca yang panas oleh kerana ia yang rosak, lebih baik anda jalankan penyelenggaraan berkala. Bagi tawaran servis air-condition yang istimewa di Malaysia, sila lihat tawaran servis dan harga kami yang hebat.

 

baiki aircond rumah

 

 

Skop Asas Service Air-Condition Rumah Tak Sejuk

Apakah servis yang terdapat didalam servis asas air conditioning?
Jika anda inginkan servis yang cekap dan mudah, kami laksanakan semua untuk anda. Skop kami merangkumi semua kerja termasuk segala kerja pembersihan luaran sehingga mengeluarkan air ke paip saliran. Berikut adalah perincian dari servis kami

 1. Membersihkan penutup depan luaran dan panel (termasuk sisi, atas dan bawah)
 2. Membersihkan penapis penyaman udara
 3. Membersihkan blower whell penyaman udara  dan bilah kipas
 4. Membersihkan gegelung  penyejat penyaman udara
 5. Membersihkan saliran air pemeluwapan dan pan aircon
 6. Memeriksa dan memastikan saliran pemeluwapan paip air condition dalam keadaan baik
 7. Memeriksa keadaan kipas blower motor bagi penyaman udara (minyak pelincir digunakan jika perlu)
 8. Memeriksa pemampat sedutan dan tekanan pelepasan (sistem penyejuk)
 9. Memeriksa bunyi luar biasa yang dihasilkan oleh penyaman udara
 10. Memeriksa operasi sambungan elektrik utama seperti wayar longgar

 

Tips Dan Cara Pengendalian Aircon Dan Penghawa Dingin Yang Sesuai – Video

 

 

 

Kebaikan Servicing Dan Upah Pasang Air Condition Di Rumah Dan Pejabat

Servis asas penghawa dingin penting jika anda mempunyai unit penyaman udara yang beroperasi di rumah atau perniagaan anda. Penyelenggaraan berkala dan servis bukan saja membantu untuk menjadikan ianya anda fungsi dengan lebih cekap, tetapi ia juga dapat mengelak dari berlaku permasalahan di masa depan yang mungkin timbul.

Servis asas air conditioning adalah mudah dan tidak merbahaya, ianya memanjangkan jangka hayat unit aircond anda. Walaupun ia dilihat tidak begitu penting, di Aircon Servis Shah Alam,Petaling Jaya,Klang, Damansara dan Klang Valley kami menjalankan pemeriksaan rapi bagi memastikan unit ianya tidak akan mempunyai kerosakan yang menelan belanja yang tinggi. Kami juga boleh memeriksa sebarang kebocoran yang boleh menyebabkan kerosakan kepada dinding atau lantai anda, dan kami boleh menjalankan pembaikan dan pemasangan untuk kemudahan anda.

 

aircon servis tempat shah alam dan petaling jaya

 

Chemical Service

Kotoran akan menyekat udara daripada mengalir dengan lancar. Air-condition akan tersumbat seterusnya menjejaskan prestasi dan boleh membawa kepada tidak berfungsi atau kerosakan. Kita tahu bahawa pembersihan asas tidak menghasilkan kesan seperti yang dikehendaki. Oleh itu, kami mencadangkan pembersihan kimia. Adalah kepakaran kami melakukan pembersihan kimia secara rutin untuk menghilangkan kotoran, bakteria dan kulat yang terperangkap dalam aircon. Ini membolehkan udara segar dan bersih mengalir ke dalam bilik.

Pembersihan menggunakan kimia adalah lebih cekap, bebas kotoran dan memastikan air condition bersih. Kami menyediakan perkhidmatan pembersihan kimia untuk kedua-dua bangunan kediaman dan komersial pada harga yang berpatutan dan memastikan pelanggan kami gembira dan berpuas hati.

 

tip servis aircond rumah

 

Tips servis aircond –  Download pdf percuma di sini !

 

 

 

Service Asas Aircond VS. Pembersihan Kimia

Walaupun servis aircon asas adalah sesuai untuk penyelenggaraan yang kerap, anda mungkin perlu membuat pembersihan air-con dengan bahan kimia atau cuci sekerap yang boleh. Perkhidmatan servis dengan bahan kimia aircon akan akan membersihkan setiap bahagian unit aircondition anda dengan teliti untuk memastikan penapis yang bersih, alat penyejuk dan air paip tidak tersumbat dari sebarang sekatan dan unit penghawa dingin berfungsi dengan sempurna. Anda juga boleh memahami lebih lanjut tentang perbezaan antara cucian penghawa dingin dengan kimia dan perkhidmatan cucian air condition pembersihan kimia.

Servis air condition asas menggunakan vakum dan produk bukan kimia untuk membersihkan unit itu, manakala perkhidmatan pembersihan air-condition kimia akan membersihkan sistem dengan produk pembersihan kimia. Kedua-duanya adalah penting untuk mengekalkan unit anda, tetapi perkhidmatan pembersihan aircon kimia tidak perlu dilakukan dengan kerap. Jika anda tidak pasti apa jenis perkhidmatan keperluan unit penyaman udara anda, ianya semudah membuat panggilan telefon kepada CoolAirServis. Kami akan perkhidmatan yang anda perlukan untuk air-cond anda dan memberi perkhidmatan yang terbaik.

 

 

Aircond Service Rumah Shah Alam – 5 Tips Mudah Jimat Bil Elektrik  (Video)

 

 

 

Repairs Dan Maintenance

Kami membaik pulih air-condition anda supaya ianya berfungsi dengan lancar dan sempurna. Kerosakan sukar ditafsir sama ada ianya adalah masalah besar atau tidak dan jika servis dilengahkan, ia akan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk. Oleh sebab itu, anda perlu menghubungi krew selenggara dan servis kami. Juruteknik kami terlatih untuk membaiki sistem penyejukan, sistem eletrik, saluran udara dan gegelung. Jika perlu, gantian dibuat pada bahagian yang telah rosak.

 

perkhidmatan aircon di shah alam pj

 

 

Pengenalpastian Masalah Air Condition

Unit aircond boleh berhenti dimasa-masa yang tidak dijangka, terutama semasa cuaca panas. Anda perlu mendapatkan individu profesional berkelayakan untuk menjalankan pemeriksaan sistem dan membuat pengenalpastian untuk menentukan penyebab masalah. Kami bertindak dengan segera untuk memastikan air-condition dapat berfungsi dengan normal. Masalah umum yang kerap berlaku ialah kebocoran tempat penyejuk, terbentuk ice didalamnya, mengeluarkan angin panas bebanding sejuk, mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan atau mengeluarkan bunyi yang bising. Untuk meningkatkan prestasi unit aircon, anda perlu menyemak jika terdapat permasalahan ini pada unit anda.

 

Tips Penjagaan Air-condition

Unit air condition tidak kekal selama-lamanya, tetapi terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk memastikan unit anda tidak rosak apabila anda memerlukannya.

Perhatikan tanda-tanda awal dan memastikan sistem penghawa dingin anda dapat mengharungi musim panas:

 • Menukar penapis anda dengan kerap: Jika anda melihat perbezaan pada aircond anda dari tahun ke ttahun, ia mungkin disebabkan oleh aliran udara. Penapis perlu ditukar setiap 30 hingga 90 hari, oleh itu jika anda tidak berbuat demikian, langkah pertama yang perlu diambil ialah menukar penapis. Anda juga perlu memastikan tiada apa yang menyekat aliran udara sejuk anda dan daftar.
 • Lokasi Termostat adalah perkara utama: tahap keselesaan anda banyak bergantung kepada di mana termostat anda terletak. Jika ia dalam matahari atau berhampiran ketuhar yang panas, sistem anda akan terus berjalan lama selepas anda disejukkan. Sebaliknya, jika ia terletak berhampiran suatu daftar, termostat anda akan mengesan suhu yang lebih sejuk dan meninggalkan anda terlalu panas di bahagian lain rumah. Semak lokasi termostat anda dan tempatkan semula jika perlu.
 • Semak Refrigerant Lines: Jika ia kelihatan seperti udara yang keluar yang tidak begitu sejuk kerana ia digunakan untuk menjadi, perkara pertama yang perlu menyemak adalah garis penyejuk yang menghubungkan unit luar kepada sistem tertutup. Kedua-dua baris tembaga hendaklah ditutup dengan lengan penebat. Jika tidak, lengan mudah dan murah untuk dibeli. Jika wayar dilindungi, sistem anda mungkin perlu penyejuk yang semula, pembaikan yang biasanya kos sekitar $ 250.

 

 

baiki aircond rumah

 

 

Baca lagi :  Adakah Aircond Menyebabkan Anda Mengalami Alahan?